Test składu izotopowego do wykrywania wczesnego raka piersi

10 grudnia 2014, 12:11

Naukowcy po raz pierwszy zastosowali bardzo czułe metody analizy izotopów metali śladowych do wykrywania zmian w tkance piersi. Zespół, którego pracami kierowali specjaliści z Uniwersytetu w Oksfordzie, wykazał, że zmiany w izotopowym składzie cynku mogą być biomarkerem wczesnego raka gruczołu sutkowego.



Hydrożel z nanogąbkami usunie zakażenie MRSA bez antybiotyku

19 maja 2015, 10:59

Hydrożel wypełniony wchłaniającymi toksyny nanogąbkami może pomóc w leczeniu zakażeń skóry i ran metycylinoopornym gronkowcem złocistym (ang. methicillin-resistant Staphylococcus aureus, MRSA).


Jak dieta wpływa na rozwój stwardnienia rozsianego

22 października 2015, 11:29

Dotycząca stwardnienia rozsianego współpraca dwóch niemieckich uniwersytetów zaowocowała odkryciem, że długołańcuchowe kwasy tłuszczowe sprzyjają rozwojowi w ścianie jelita cienkiego i rozprzestrzenianiu autoreaktywnych komórek. Dla odmiany krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe hamują neurozapalenie.


Jaskrawe światło wpływa na metabolizm

20 maja 2016, 09:43

Zarówno poranna, jak i wieczorna ekspozycja na jaskrawe światło zwiększa insulinooporność. Wieczorem powoduje też większe skoki poziomu cukru we krwi (porównań dokonywano do przyćmionego światła).


Doświadczenie z samochodami nie pomaga ptakom uniknąć kolizji

20 września 2016, 09:56

Doświadczenie ptaków z szybko przejeżdżającymi samochodami nie wpływa na ich reakcje unikania. Okazuje się nawet, że na widok auta niedoświadczone ptaki podrywają się do lotu szybciej (przy większych odległościach) niż osobniki, które wielokrotnie obserwowały szybko przemieszczające się pojazdy.


Pałeczki ropy błękitnej podtrzymują stan zapalny

13 grudnia 2016, 12:03

Będące typowym objawem mukowiscydozy przewlekłe zapalenie płuc powiązano z nową klasą enzymów bakteryjnych.


Czy się ją kocha, czy nienawidzi, Marmite wpływa na działanie mózgu

5 kwietnia 2017, 10:46

Marmite, smarowidło do chleba będące wyciągiem drożdżowym powstającym jako produkt uboczny przy warzeniu piwa, okazuje się produktem sprzyjającym zdrowiu mózgu. Wg psychologów z Uniwersytetu Yorku, jego codzienne spożycie wydaje się zwiększać poziom pewnego neuroprzekaźnika - kwasu γ-aminomasłowego (GABA). Przyczyną może być wysoka zawartość witaminy B12.


Gdy czujemy się źle, bo jest nam źle, może być jeszcze gorzej...

11 sierpnia 2017, 15:49

Presja, by czuć się dobrze, sprawia, że ludzie czują się jeszcze bardziej przybici. Akceptacja gorszych nastrojów może zaś oznaczać, że w dłuższej perspektywie czasowej samopoczucie będzie lepsze.


Przejrzeli miliony wpisów z baz danych i stwierdzili, że deszcz nie wiąże się z bólem stawów

18 grudnia 2017, 10:55

Od dawien dawna deszczową pogodę wiązano z bólem stawów. Najnowsze badanie zespołu z Harvardzkiej Szkoły Medycznej pokazuje jednak, że zupełnie niesłusznie.


Miasto nocą

Ludzie to rakotwórczy gatunek

22 maja 2018, 13:19

Pewne nasze działania, np. nadmierne opalanie czy palenie, powodują, że zapadamy na nowotwory. Od jakiegoś czasu naukowcy zastanawiają się, czy my, ludzie, jesteśmy onkogenni także dla innych gatunków. Specjaliści z Uniwersytetu Stanowego Arizony uważają, że tak.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy